WVANW0026_0026_24950 - Stallichten vliegen en zetten een hoefijzer op de deur

Hoofdtekst

Ik zal een keer iets vertellen van een stalkaars. Hier was een boer en die had altijd verscheidene jongens bij zich, allemaal jongens, grote zè, zo groot als ik nu. En daar was er ene buiten gegaan, gaan vissen, en die zag een licht in een boom, een stallicht. 'Kom eens zien!' riep die. En ene kwam naar buiten gestoven en hij wees ernaar. En dat licht kwam afgevlogen en dan durfde geen ene meer buiten komen. Versta je? En 's anderendaags - ze hadden daar bij die boer blijven slapen - durfde geen enkele meer naar huis gaan. En 's morgens op de deur stond een hoefijzer. Een stallicht, dat vloog en dat zat in een boom. En als je ernaar wees, kwam dat afgevlogen. Maar of dat waar is, dat weet ik niet.

SINSAG 0212 - Spötter pfeift Feuermann heran    SINSAG 0212 - Spötter pfeift Feuermann heran

TM 4905 - Dwaallichten (stalkaarsen)    TM 4905 - Dwaallichten (stalkaarsen)

Beschrijving

Een knecht die was gaan vissen, zag in een boom een stallicht verschijnen. Daarop riep de knecht: "Kom nu eens kijken!" Een andere knecht kwam naar buiten en wees naar het stallicht. Vervolgens vluchtten de twee knechten snel naar binnen, omdat het stallicht dichterbij kwam. De knechten durfden niet meer naar huis te gaan en bleven bij de boer slapen. De volgende dag stelden ze vast dat er een hoefijzer in de deur was gebrand.

W. Van Wesenbeek, Leuven, 1969

1.4 Luchtgeesten
Brabants (Brussel en omstreken)
28
fabulaat
De hoofdtekst is overgenomen uit Stefaan Top: 'Op verhaal komen: Vlaams-Brabants Sagenboek'. Leuven 2005, p.43. (De reeks Op Verhaal Komen bevat een selectie van sagen, waarvan er meer in de Vlaamse Volksverhalenbank zijn opgenomen, maar soms alleen in samenvatting)

Asse    Asse