Hoofdtekst

Heksenmeesters doen wondere dingen.Zoo heb ik eens een heksenmeester gekend. We waren eens met 'n ploegske bijeen – een man of zeven, acht, en we gingen patatten rapen bij een vent, suske Doktoor heetten ze dien, en dat was zoo een soort heksenmeester, die wist zoo toch wat meer dan een ander. En als we zoo bezig waren, kwam hij bij ons op het veld staan met zijn armen overeen en toen zei hij: "Ik wil eens rapen tegen twee mannen van ullie om 't meest." En daar waren er twee, ook beste rapers, die zegden: "Komaf." En ze pakten de manden dat ze even groot waren en hij begint te rapen en hij raapte anderhalf mand meer, – hij alleen – dan die twee mannen samen. Maar toen gingen de stekers met hun riek een "visitatie" maken, omdat ze peinsden dat hij patatten in den grond laten zitten had en dat hij alleen die er boven op lagen geraapt had. Maar daar was in den grond niets te vinden. Ja, dat was toch een "kurieusiteit" en dat heb ik met mijn eigen oogen gezien.

SINSAG 0750 - Andere Zauberei.    SINSAG 0750 - Andere Zauberei.

Beschrijving

Zeven of acht mannen gingen aardappelen rapen bij een heksenmeester die over bijzondere krachten beschikte. Op zeker ogenblik kwam de heksenmeester op het veld staan en zei: "Ik wil eens om ter snelst rapen tegen twee van jullie beste werkkrachten". Twee van de mannen gingen de uitdaging onmiddellijk aan en begonnen te rapen. De heksenmeester slaagde er evenwel in anderhalve mand meer te rapen dan zijn twee tegenstanders samen. Enkele toeschouwers vermoedden dat de heksenmeester enkel de aardappelen had opgeraapt die boven op de aarde rapen, maar toen ze gingen kijken, stelden ze vast dat er geen enkele aardappel meer in de grond zat.

A. De Haes, Leuven, 1943

antwerps