LPAUW0323_0325_24880 - Man verlost geest door hem haar en baard af te scheren

SINSAG 0450 - Andere Tote spuken.    SINSAG 0450 - Andere Tote spuken.

Beschrijving

Niemand durfde in het Duvelkasteel te overnachten omdat het er spookte. Op een dag kwam een dappere man vragen of hij in het kasteel mocht overnachten. Om in zijn slaapkamer te geraken, moest de man dertien deuren openen, met op elke deur dertien sloten. 's Nachts kwam in de slaapkamer een spook binnen, dat een scheermes bovenhaalde en een stoel naast de tafel zette. De man sprong uit het bed en liet zijn haar en zijn baard scheren door het spook. Daarna ging het spook in bed liggen. De man nam zelf het scheermes vast en gebaarde het spook op de stoel te komen zitten. Nadat de man op zijn beurt het haar en de baard van het spook had afgeschoren, sprak het spook: "Ik ben de eigenaar van het kasteel. Ik heb ooit een ongeluk gehad met een kapper. Nu kan ik de hemel niet bereiken vooraleer dat incident is goedgemaakt. Jij hebt mijn baard geschoren en ik die van jou. Nu ben ik gelukkig. Hetzelfde moet dertien nachten achter elkaar gebeuren, en dan ben ik verlost. Na die dertien dagen zal ik mijn testament schrijven en ervoor zorgen dat het kasteel en de bijhorende gronden voor jou zijn". 's Ochtends vertelde de man aan de kasteeleigenaar dat zijn haar was uitgevallen van angst. Dertien dagen later was het kasteel van de man.

L. Pauwels, Leuven, 1969

6. Sagen - Sprookjes