Een sage (mondeling), 2000-10-6 2000-10-6 (foutieve datum)

Hoofdtekst

I Ja, nu heb ik zo een vraag van wat dat er verteld werd. En nu ga ik zo een lijstje aflopen en dan moet je gewoon zeggen wat dat er zo een beetje verteld werd en als je dan nog verhalen kent daarover, moet je dan maar die verhalen ... (bandopname stopt)... Werden er verhalen over watergeesten verteld in de tijd, bij jou thuis?26 Hoe?I Over watergeesten.26 Ah ja, dat werd verteld.I Enne, ken je er nog zo’n ..., kun je je er nog van herinneren of ...?26 Wel, ze zeiden altijd, ja, dat is natuurlijk ‘t laatste dat ‘k kunnen onthouden heb, hé, zo’n dingen.I Jajaja.26 Dat is, dat ze zeiden: "In de Vaart - Blankenberge, hé, ‘t Varretje3, hé ... I Jajaja.26 ... zwemt er een lelijke man, die uit ‘t water komt." En alleman geloofde het, en ze gingen gaan gaan kijken, hé.I Jaja.26 En ‘t was altijd op dezelfde plaats, zogezegd, dat ze hem zien eruit komen hebben.I Jaja.26 Maar hij was niet te herkennen, hé, hij was niet te herkennen, hé.I Ja, en hij deed dan dingen of zo?26 Ja, ja. En ze vertelden daarover en dat was een watergeest dat ze zeiden, hé, ...I Jaja.26 ... een watergeest. En ze waren daarvan benauwd [= bang], hé.I Ja.26 Ze waren daarvan benauwd, de mensen. Ja, en de garden [= de veldwachters], de garden van Wenduine hebben er nog bij staan kijken, hé.I Ja.26 Niet gezien, en ze draaien hun gat en hij komt boven. Dat is echt gebeurd. Enne, dan, jaren nadien hebben ze daar niets meer van gehoord.I Ja.26 Hij was verdwenen. Maar ze vertelden dat nog veel, van vele geesten, wè.I Ja.26 Maar ‘k heb dat een brokke [= een beetje] vergeten.

Beschrijving

In de Vaart van Blankenberge zwom vroeger een lelijke man. Soms kon men die watergeest uit het water zien komen. Iedereen was dan bang. Op zekere dag was die man echter spoorloos verdwenen.

W. Bode, Leuven, 2001

1.1 Watergeesten