MSAGA0186_0187_20119 - Goudstukjes gevonden waar wever lawaai hoorde

Hoofdtekst

Nonkel, vaders broere, heeft het nog ne keer verteld. ’t Gebeurde op Breda (gehucht van Rollegem), over Tombeek in ’t huis waarvan dat we ‘t meiske nog gekend hebben. ’t Was daar nen handwever en in dien tijde moesten ze soms lange weven, ook ’s nachts. Ze woven allemaal met ulder rugge tegen de muur om alzo ’t licht op ulder werk te hebben. Die wever was ne zekere Vandewalle. Als hij ’s nachts moest weven hoorde hij altijd een zoutla vallen. "’k Heb het nooit willen vertellen", zei hij later. En hij verhuisde.Er was ne zekere Vandamme die die drie huisekes bezat. Hij zei: "Ge gaat dat daar afbreken en als ge geld vindt, ge moet het mij geven."Juist op de plaatse waar dat die Vandewalle dat gerucht gehoord had, vonden ze geld, enigste goudstukskes. Dat is eigenlijk waar gebeurd. Ze waren met tweeën en z’hadden ’t geld niet gegeven aan den boer (Vandamme): den enen had het verdronken en den anderen had het gehouden. Den enen was naar d’aanbiddinge geweest in Dottenijs en had het gezeid in de biechte. Hij moest het weergeven. Hij deed dat en den boer vroeg naar den anderen en ze gingen hem halen en hij zei dat hij ’t verdronken had en den boer smeet hem buiten.

SINSAG 0401 - Der verborgene Schatz.    SINSAG 0401 - Der verborgene Schatz.

SINSAG 0402 - Die versäumte Wallfahrt (Messe, Gabe)    SINSAG 0402 - Die versäumte Wallfahrt (Messe, Gabe)

Beschrijving

In Breda (Rollegem) woonde een wever die altijd een zoutbak hoorde vallen wanneer hij 's nachts zat te weven. Omdat de wever bang was, verhuisde hij. Op de plaats waar de wever het geluid had gehoord, heeft een boer later bij het afbreken van de muur goudstukjes gevonden. Vroeger waren er twee mannen geweest, die hun schuld aan de boer niet hadden betaald. De ene had het geld aan drank uitgegeven en de andere had het voor zichzelf gehouden.

M. Sagaert, Leuven, 1955

1.4 Luchtgeesten