ADEVY0119_0119_15543 - Knecht betovert voedingswaren

Hoofdtekst

Wieder hadden een knecht die tovenare was. ‘k Heb ik mijn vader nog horen vertellen, al nuze vruchten waren rot al binnen en al buiten al even schone en mijn vader ging naar de paters en de paters lezen dat de druppels van hem lekten, en op dezelfste moment de butterketel sprong en ze moeten medalies smijten in den pit en de paters hadden gezeid dat ze die tovenaars mosten afdanken, maar z’en hebben ’t niet moeten doen, z’hebben nulder zelven afgedankt.Z’hadden zieder boeken, de geestelijken probeerden ze af te pakken, en ze zeggen dat dat hem overzette van vader op zeune en van moeder op dochter.

Beschrijving

Op een boerderij in Beveren werkte een knecht die kon toveren. Omdat de boer vaststelde dat zijn vruchten allemaal rot waren, ging hij te rade bij de paters. De geestelijken begonnen te bidden tot de zweetdruppels van hun gezicht rolden. De pater gaf de boer ook de raad om die knecht weg te sturen. De boer heeft dat niet moeten doen omdat de knecht zelf ontslag heeft genomen. De paters beweerden dat toverkracht werd doorgegeven van moeder op dochter en van vader op zoon.

A.-M. Devynck, Leuven, 1965

west-vlaams (franse grens)