IKENE0136_0137_6240 - Heks doodt al de kinderen

Hoofdtekst

De zuster van de vrouw van mij vader die had vijf kinderen gehad en die kwamen allemaal goed in 't leven en al ze zuiver maakten dan bleven ze dood in hun handen. Dat was elke keer 't zelfde. En nu was 't weer zo laat dat de mens de doktoor ging halen voor 't kind te halen. En onderwegen hij jankte, en daar komt hem een van die partizanen soldaten tegen: 'Waar gaat gij naartoe, mijnheer?' 'Ja, naar den dokter, mijn vrouw moet baren en ich heb er al vijf dood, goed in leven en na tien minuten dood en zo vertelde hij wie de zaken stonden.' 'Is dat zo bij u' zegt die partizaan. 'Ja, zo is dat.' Ich zal eens meegaan zegt hij en hij had zijne sabel zo langs zijn dinges hangen. Hij komt binnen, kijkt eens goed rond, pakt ne stoel en zet zich zo tegen 't mooskoot. Nu was 't kind aan 't komen en in ene keer 'klats' zegt hij en hij slaat met zijne sabel. ''t Zal wel goed gaan vrouw' zegt hij. Ja, toen erna gingen ze kijken wat hij gedaan had en toen lag daar 'n hand en toen was dat de vrouw van de molder en 't wijf lag in het bed. En de molder komt dat te weten en hij pakt 't bijl en hij kapt zijn eigen wijf de kop door. Dat is zo zeker waar gebeurd als dat ich hier zit.

Onderwerp

SINSAG 0763 - Der Hieb mit dem Säbel (Schnitt mit dem Messer) im Spiegel oder im Wassereimer. Zauberer (Hexe) verwundet.    SINSAG 0763 - Der Hieb mit dem Säbel (Schnitt mit dem Messer) im Spiegel oder im Wassereimer. Zauberer (Hexe) verwundet.

Beschrijving

Een vrouw had al vijf kinderen gekregen, die onmiddellijk na de geboorte waren gestorven. Toen de man de dokter ging halen omdat zijn vrouw voor de zesde maal moest bevallen, kwam hij onderweg een partizanen soldaat tegen, die wilde weten waar hij naartoe ging. "Ik ga naar de dokter, want mijn vrouw moet bevallen. De vijf kinderen die ze eerder heeft gehad, zijn tien minuten na de bevalling gestorven". "Als dat zo is", antwoordde de soldaat, "dan zal ik eens met je meegaan. In het huis ging de soldaat op een stoel zitten vlakbij het gat waardoor het vuil water naar buiten stroomde. Tijdens de bevalling sloeg de soldaat met zijn sabel langs de muur en zei: "Het zal nu wel goed gaan, mevrouw". Het volgende ogenblik lag er een afgehakte hand op de grond. De vrouw van de molenaar lag gewond in bed. Toen de molenaar ontdekte wat zijn vrouw al die jaren had gedaan, sloeg hij haar met een bijl de schedel in.

I. Kenens, Leuven, 1957

limburgs (noord-west)