Hoofdtekst

Ja, vroeger verkochten ze ulder ziele aan den duivel. En ‘k heb altijd horen zeggen dat ge daarvoren naar ’n vergaderinge van de Framassons moeste gaan.Maar ge gerochte daar niet gauwe binnen zulle, ’t was altijd al gesloten dat er was!Maar als ge toch binnen gerochte, zaten al die gasten daar die ulder ziele verkocht hadden. En ze stemden toen lijk om akkoord te zijn of dat ge ook uw ziele mochte verkopen. En den duivel kwam toen te voorschijn!

Beschrijving

Mensen die hun ziel aan de duivel wilden verkopen, moesten naar een vergadering van de vrijmetselaars gaan. Het was echter niet makkelijk om daar binnen te geraken omdat de vrijmetselaars altijd achter gesloten deuren vergaderden. Na stemming moesten de vrijmetselaars hun toestemming geven, waarna de duivel verscheen om de ziel van die nieuwe persoon te kopen.

F. Van Houdenhove, Leuven, 1967

3.2 Vrijmetselaars