PKNAB0283_0283_10875 - Ulespiegel bij de bakker

Hoofdtekst

Ulespiegel waor oëit bij ene bäkker gewèis veur de stiel te liëren. Dao mósj er ’t mèil zèiven, en ee mósj dat doen in ’t maonleech (maanlicht), haw dèi bäkker hem gezag. ’s Anderendaags ’s mörges, reup dèi bäkker Ulespiegel en vruug: "Woë is dat mèi naotów?" "Mer dao", zèit Ulespiegel, en er wijst nao de vinster, en daobuiten laog dat mèil. "Wat nów?" zèit de bäkker. "Jà", zèit Ulespiegel, "ich heb het in de maonestraolen gezèif, dat hadt geer mich toch gezag." En zoë haw Ulespiegel al dat mèil nao buiten laoten vallen! hah!

Onderwerp

VDK 1635* 04 - Eulenspiegel's Tricks. 4: Ulespegel zeeft meel in de maneschijn.    VDK 1635* 04 - Eulenspiegel's Tricks. 4: Ulespegel zeeft meel in de maneschijn.

VDK 1635* - Eulenspiegel's Tricks    VDK 1635* - Eulenspiegel's Tricks

ATU 1635* - Eulenspiegel’s Tricks    ATU 1635* - Eulenspiegel’s Tricks

AT 1635* - Eulenspiegel's Tricks    AT 1635* - Eulenspiegel's Tricks

Beschrijving

Toen Uilenspiegel bij een bakker in de leer was, moest hij in het maanlicht het meel zeven. De volgende ochtend zag de bakker nergens meel en vroeg: "Wel, waar is dat meel nu?" Daarop wees Uilenspiegel naar buiten, waar het meel op de grond lag, en zei: "Ja, je had toch gezegd dat ik het meel in de manenstralen moest zeven!"

P. Knabben, Leuven, 1970

4. Historische sagen