LCUMP0194_0195_14549 - Variant van (208) Macht der geestelijken (Loppem)

Hoofdtekst

Bie Lagast, die’n krudenierswienkel open hield, wierd er ’n kient geboren. ’t Wicht schreeuwde hele doagen van ’s nuchtens vroeg toet ’s ovens loate. En in de wienkel wierd er an de moeder olle soorten remedies gegeven deur de klanten. Ook om no de poaters van Steenbrugge te goan om ’t kient te loaten belezen. Zo gezeid, zo gedoan! Elodie, de moeder gieng met ’t kient en de beurvrouwe no d’abdie.De poater laast de gewiede gebeên over da kient toet dat’t zweeg. En ton zeit de poater, die nat stoend van ’t zweet, tegen de moeder en de beurvrouwe: lustert, go nu nor hus. Ip de weg gojj’n wuf tegenkommen die ’t kient betoverd hee’t, mo je meugt er nie tegen spreken. En woarlik, achter n’ kielometer ’n holf goan kwaâm z’n ander beurvrouwe tegen en de dee vroeg: Zie je met ’t kient weg gewist? van wo komme gie? Toog (toon) mien da kient e ki. Mo moeder en beurvrouwe antwoordegen nie en ze stapten verder. ’t Kient hee’niemi geschreemd en de toveresse is nooit mi no de wienkel gekommen.

Beschrijving

Een winkelierster wiens pasgeboren kind de hele dag huilde, had van een klant de raad gekregen met het kind naar de paters van Steenbrugge te gaan. De pater overlas het kind tot hij helemaal bezweet was en sprak vervolgens tot de moeder: "Wanneer je naar huis gaat, zal je de vrouw tegenkomen, die het kind betoverd heeft. Je mag niets tegen die vrouw zeggen". Toen de moeder anderhalve kilometer onderweg was, kwam ze inderdaad een buurvrouw tegen, die zei: "Ben je met dat kind weg geweest? Vanwaar kom jij? Laat me je kind eens zien!" De moeder antwoordde echter niet en ging voort. Sindsdien heeft het kind niet meer gehuild en is de tovenares nooit meer in de winkel geweest.

L. Cumps, Leuven, 1965

west-vlaams (z van brugge)