Hoofdtekst

Bakelandt zat in ’t bus. ’t Wos ol bus van hier nor Langemart, Poelkapelle, Staân. ‘k En dat nog geweten. ‘k En overtijd nog ol de namen geweten. Tink me dat Bakelandt van Leêgem wos. Dat volk ging roend met bezems en ze gingen gon schooien. Ze gingen nor d’huzen om te weten wor dat ’t goed wos, en te gon informeren nor den enen en den andern. ‘k Geloven niet dat ze moorden gedon èn. Z’èn vele menschen anhoenden up de roete. Z’èn nog twee menschen anhoenden die te peerde nor Langemart gingen en die deur ’t bus gingen. ’t Ging nooit niemand in ’t bus. Ze zaten zieder in speloenken. O ze peinsden dat ze geld an, ze gingen z’ollemale an. ‘k Kunnen dat niet meer zeggen wor datten gepakt geweest is. Tink me dat dat in Brugge wos. ‘k En heel dien boek twee maal gelezen. ‘k En veel te vele gelezen en ‘k vergeten ’t ene met ’t andre. Ze gingen nor d’hofsteên bij de boeren gon slapen en z’hoorden olles of. Ze luusterden beestemarchands of en ol zukke dingen. Ze verdoken ulder in de strate. Z’èn een gepakt en ’n andern is weggevlucht. Dien enen èn ze kort hoeden. Den andern is were thuus gerocht.

SINSAG 1320 - Andere Räubergeschichten.    SINSAG 1320 - Andere Räubergeschichten.

Beschrijving

In het bos tussen Langemark, Poelkapelle en Staden vertoefde Bakelandt. Die bendeleider was afkomstig van Ledegem. De rovers van de bende van Bakelandt gingen vaak leuren met bezems om te weten te komen welke mensen geld in huis hadden. Sommigen gingen op een boerderij als knecht werken om informatie in te winnen. Twee mannen die te paard door het bos naar Langemark reden, werden verrast door de rovers. Reizigers die geld bij zich hadden, waren nooit veilig voor de bende van Bakelandt. Bakelandt werd terechtgesteld in Brugge.

S. Top, Leuven, 1964

4. Historische sagen