WJACK0213_0214_5742 - Het kruis jaagt de heksenverzameling uiteen

Hoofdtekst

Vroeger, in Bilzen aan de Heksenberg, vertelde mijn vader, do koemen twee mensen voorbij en toen koemen do katten rond hen en in ene keer koem ene man te voorschijn. Die had ene kelk in zijn handen en die wol (wilde) hen doen drinken aan de kelk. Omdat er niet naliet had ze door den duur eraan gedronken en toen waren ze ook heksen. Onder het kallen (spreken) waren ze meegegaan naar Zangerheide (naam van het kasteel van Eigenbilzen) toe en do waren ze te lange leste met zeker driehonderd. Ze dansten altijd maar rond hen en de ene denkt: 'Ich moet ervan afkomen. Ich ga mech een kruis maken en denken: 'In Gods name' en alles woor (was) voert. Toen kosten ze terug naar hun huis gaan.

SINSAG 0502 - Der goldene (silberne) Becher.    SINSAG 0502 - Der goldene (silberne) Becher.

SINSAG 0503 - Die gestörte Hexenversammlung (Tanz, Mahlzeit).    SINSAG 0503 - Die gestörte Hexenversammlung (Tanz, Mahlzeit).

Beschrijving

Twee mensen die voorbij de Heksenberg in Bilzen wandelden, werden omringd door katten. Plots verscheen er een man met een kelk in zijn handen. Tegen beter weten in dronken de vrouwen van de beker, waardoor ze zelf ook heksen werden. De vrouwen gingen mee naar Zangerheide, waar wel driehonderd heksen aan het dansen waren. Toen één van de vrouwen zei: "In Gods naam", waren alle heksen verdwenen.

W. Jackers, Leuven, 1958

limburgs (bilzen)