Hoofdtekst

Moeder was voortgegaan met iemand, alzo’n conferisse (kletskous). En ze had heur ievers beziggehouden. En vader ging-t-er achter en hij hield hem ook bezig. En mijn broere zei: "’k Ga der ook achter gaan." Zo hij ging-t-er ook achter, en als ze aan ’t kasteel te Diesveld waren, ze kwamen al t’hope af. En mijn broere kwam bij ulder.En zuuste als ze tegare waren kwam-t-er daar ’n peerd. En ’t schoorde hem voor de poorte dat ze niet meer deure kosten. En dat was ’n groot grijs peerd en ’t had gene kop. En ’t had ‘ne keten aan hem hangen alzo van zo lang (50 cm). Als vader had willen zijn handen uitsteken, hij koste het gemakkelijk pakken! En ze zijn zere naar huis gelopen, vervaard, ‘k en weet niet hoe!En dat peerd liep daar bijkans iedere nacht rond de wal. En ’t zat daar toen ’n luchtje in de bomen die dezelfsten toer deed lijk dat peerd, al rond de wal.Jamaar, ’t is daar vroeger vele ommegegaan! Als de knechten van ’t hof ’s navonds uitwaren, waren ze vervaard om were te keren, en ze bleven weg, tot dat het were klaar was.

Onderwerp

SINSAG 0333 - Spuktier erschreckt Wanderer (und begleitet ihn).    SINSAG 0333 - Spuktier erschreckt Wanderer (und begleitet ihn).

Beschrijving

Een vrouw werd aan de praat gehouden door een babbelzieke vriendin. Omdat haar man en haar zoon ongerust waren, gingen ze de vrouw halen. Toen het drietal op de terugweg bij het kasteel in Diesveld kwam, verscheen daar een groot grijs paard zonder kop met een ketting van ongeveer vijftig centimeter lang. Het paard ging voor de poort staan, zodat men niet voort kon. Dat paard liep haast iedere nacht rond de wal. In de bomen zat een lichtje dat samen met het paard rond de wal vloog.
Vroeger gebeurden er 's nachts vreemde dingen. Veel knechten die 's avonds op stap waren geweest, durfden pas tegen de ochtend naar huis vertrekken.

F. Van Houdenhove, Leuven, 1967

1.4 Luchtgeesten