Een sage (mondeling), woensdag 20 september 2000

Hoofdtekst

I Euh, dan ding, verhalen over bespookte plaatsen, plaatsen waar dat er zogezegd een spook zat en dat ze daar dan niet gingen?23 Awel, natuurlijk, ‘k zeg altijd, eh, je hebt ‘t Klein Weststraatje geweten, hé.I Jaja.23 Daardoor, aan de trap komt, daardoor, en je hebt daar een straatje zonder einde [= bedoelt hier: een doodlopend straatje] gehad, dat was ‘t Klein Weststraatje, maar ‘t ging daar geen één van de Blankenbergenaars in gaan, want dat was bespookt.I Ah ja. En was er daar ...?23 E bè neen, ‘t stonden daar drie huizen en de, dat was de uitgang van de dijk.I Jaja.23 Al die naar de dijk kwamen naar beneden, konden langs daar, want ‘t personeel [van de hotels] mocht niet van voren binnengaan, dat moest langs dat Klein Weststraatje de trappen op - dat was vroeger in de duinen geweest, hé - en een einde over de koer [= binnenplaats], maar natuurlijk, als ‘t stormweer is, wat doet de wind? Draaien, hé.I Jajaja.23 En ze hoorden dan die schûfelinge [= dat gefluit van de wind in het doodlopend straatje] en ‘t zaten daar geesten.I Jaja.23 Of ‘t zat daar één die hen te houden, die hen te houden, die hen riep voor hen te houden, zogezegd heksen, hé.I Jaja.23 Of een spook die hen riep.I Jaja.23 Daardoor, dat was maar in ‘t Klein Weststraatje en dat was juist [= enkel] de wind die schûfelde [= floot]. En ja, dus, de wind komt altijd uit ‘t zeegat [= uit de zee], daardoor, dat is dat hoog gebouw, al met een keer heb je daar de koer, van dat hotel op de hoek, en dan de trap naar de keuken. Wat doet de wind? Dat was draaien, hé.I Jaja.23 Ik kan niet schûfelen maar dat kon je toch wel denken, hé. Die schûfelinge, dat, oh, dat was ...I Jaja, dat zal wel.23 Nu kan je je dat realiseren, maar als ik kind was, awel, je geloofde dat ook, hé.Daardoor, als [naam hotel, onverstaanbaar en helaas bestaat het blijkbaar niet meer] kwam, daar, en ‘k was ... En met een klein hartje ben ik daar eerst die straat in gegaan, hé, voor naar [naam hotel] te gaan, hé, voor te gaan gaan werken.I Jajaja.23 En dat [straatje] was maar zo lang, nadien.I Ja.

Beschrijving

In Blankenberge was een klein doodlopend straatje dat uitgaf op de zeedijk. Niemand durfde daar te komen, omdat men geloofde dat het er spookte. In dat straatje hoorde men de wind fluiten. Er zaten geesten.

W. Bode, Leuven, 2001

1.4 Luchtgeesten