Een mop (mondeling), woensdag 16 juni 1999

Hoofdtekst

Temel reist met de trein van Ankara naar Istanbul. Bij ons rijden de treinen niet zo hard als in Nederland. Tegenover Temel zit toevallig een geleerde man uit Istanbul, die ook van Ankara naar Istanbul reist. Daar heeft hij zijn opleiding gehad. Temel vroeg aan die man: 'Okee, de reis is lang. We gaan praten, vragen stellen onderling. Dan kunnen we een beetje tijdrekken.' 'Nou,' zegt die man, 'dat is goed'. 'Maar,' zegt Temel, 'je bent hooggeleerd en je zal alles weten wat ik zal vragen. En wat jij aan mij vraagt, zal ik nooit beantwoorden. We doen een deal: als ik iets vraag aan jou, jij kan niet beantwoorden, krijg ik van jou 100 lira.' Toen was de lira heel goed, ja, had een hogere waarde. 'Honderd lira. Maar dan ben jij aan de beurt: als jij iets aan mij vraagt, dan krijg jij van mij 10 lira.' Hij zegt: 'Dat ken niet, hè? Als jij het zou weten, dan krijg jij van mij 100 lira.' Maar zegt 'ie: 'Jij bent toch slim' en dit en dat. En die man zegt: 'Okee, okee, ik ben slim, is goed. Prima.' Toen vroeg Temel zo van: 'Noem nou de naam van een dier met drie poten.' En die man denken, denken, denken. Ze komen een andere stad voorbij. Hij komt er niet uit. Hij zegt: 'Hier, 100 lira, ik weet het niet.' Toen moest hij nou een vraag stellen tegen Temel. Hij zegt: 'Ik weet niet, maar noem jij nou dat dier met drie poten.' Temel zegt heel gauw: 'Ik weet het ook niet; hier heb je tien gulden [eig.: lira]'
(Verteld in Jongenvereniging ULU te Lombok op 16 juni 1999)

Beschrijving

In de trein heeft Temel een weddenschap met een geleerde. Als de geleerde het antwoord niet weet, moet hij 100 Lira betalen. Als Temel het antwoord niet weet, moet hij 10 Lira betalen. Temel vraagt: noem een dier met drie poten. De geleerde weet het niet en betaalt 100 Lira. Dan stelt de geleerde dezelfde vraag. Temel weet het niet en betaalt meteen 10 Lira.

Verteld in Jongenvereniging ULU te Lombok op 16 juni 1999 (band archief MI)

Temel    Temel