PVAND0304_0305_27068 - Dronkaard en koningsdochter

Een sprookje (mondeling), 1968

Hoofdtekst

’t Was daar ne dronkaard en je zocht achter werk bij de keuning. En je moest in oud ijzer slapen. En ’s anderendaags, je kreeg een glazen spa en bijle om den bus te rooien. Maar je brak z’n spa en bijle. De keuningsdochter draagt eten, en je zit daar te schremen en z’hèt kompassie en ze ging maken dat da werk gedaan was. ’s Avends gaan ze d’r ip uut. Maar de moeder gaat achter en de dochter verandert ulder in water en in een ganze. De moeder ziet dadde, smijt eten naar die ganze en keert were en zegt wat da ze gezien had an de keuning. En je zegt: "Had je ze gepakt, ton had je ze." ’s Anderdaags ’s navends gaan ze were voort en de moeder komt were achter. Ze veranderen ulder in ne bus en in bramen. De moeder komt deur den bus en ’t waait wreed en ze vindt ze were niet. En de keuning o t’ie dat hoort zegt were ’t zelfste. Ton den derden keer, kapt ze heur vinger in duust (duizend) stikskes en ze smijt ze in ’t water. De moeder vindt ze were niet, de vint vist die stikskes vinger were ip en ze keerden were. En ze gingen ton trouwen. En ’t worden zes jonge dochters en de koningsdochter in de zale binnengelaten. En je ging verblind zijn en je moest ze visiteren en betasten. Maar da was afgesproken, want ze gaf een tekentje en j’herkende ze als de vierde. En ton hèn ze getrouwd en z’hèn gevierd en hân ze niet moeten uitscheiden met vieren, ton vierden ze nog.

ATU 0313 - The Magic Flight.    ATU 0313 - The Magic Flight.

AT 0313 - The Magic Flight    AT 0313 - The Magic Flight

Beschrijving

Een dronkaard ging de koning om werk vragen. De man moest bij het oud ijzer slapen en kreeg 's ochtends een glazen spade en een glazen bijl om hout te hakken in het bos. De man brak zijn gereedschap en begon te huilen. Toen de koningsdochter, die hem 's middags eten kwam brengen, dat zag, zorgde ze dat het werk snel klaar was. 's Avonds trokken de dronkaard en de koningsdochter er op uit. Toen de twee door de koningin werden achtervolgd, veranderde de koningsdochter zichzelf en de man in een gans op het water. De koningin gooide eten naar de gans en ging terug naar het kasteel, waar ze aan de koning vertelde wat ze had gezien. "Als je ze had gepakt, dan zou onze dochter terug zijn geweest", zei de koning. De volgende avond ging de koningin opnieuw op zoek naar haar dochter. De koningsdochter veranderde zichzelf en de man in een bos en braamstruiken, zodat de koningin hen weer niet kon vinden. De derde avond hakte de koningsdochter haar vinger in duizend stukjes en gooide die in het water. De koningin vond haar dochter niet. Nadat de man de stukjes had verzameld, nam de koningsdochter haar gewone gedaante weer aan en keerde het tweetal terug naar het kasteel om er te trouwen. De dronkaard werd geblinddoekt en moest zijn verloofde op de tast weten te herkennen tussen zes andere meisjes. De koningsdochter had echter afgesproken dat ze hem een teken zou geven, waardoor de dronkaard haar makkelijk herkende en het huwelijk kon plaatsvinden.

P. Vandewalle, Leuven, 1968

7. Sprookjes