MDREE0408_0409_2823 - Akkoord met de duivel; deze laatste komt driemaal bedrogen uit

Hoofdtekst

De kolman (= kolenhandelaar) die wilde hier e land kopen, en hij had geen geld voor het te betalen. Toen he(ef)t er een akkoord gemaak(t) met de duvel. 'ich zal oech (= U) wel geld geven, zei die, mè de drie volegende jaren moet zje mijne wil volbrengen. Het joste (= eerste) jaar zei de duvel tegen hem: 'breng mich al(les) wa in de grond was(t).' De man had täref (= tarwe) op zij(n) land staan, en he zichtte ze af en de stoppels bleven staan. Hij gaf ze aan de duvel. 'Dat is krek, zei de duvel, dat was(t) in de grond.' Het tweede jaar zei de duvel: 'breng mich wa op de grond was(t).' De man had japele (= aardappels) en he deed ze uit en he gaf de duvel het kruid. Zo had er de duvel twee keer gehad. 'Mè nu breng zje mich e stuk vee. As ich nie weet wa een bees(t) at het is, dan is het goed.' Wei de man thuiskwam verteldeter het aan zijn vrouw. Hij sneed de matras open en nam de pluimen t' rop. Toen deed er de hond zijne band uit, en de ketel (= ketting), en he deed het zijn vrouw aan, en zo gingter met haar noa den duvel. Mè de duvel kon nie weten wa een bees(t) da het was, wor! ... ze ging op hand en voet, en ze had gene sta(ar)t... 'Zje zijt gewonnen!' zei de duvel, en de man had zij(n) land.

Beschrijving

Een kolenhandelaar die niet genoeg geld had om een stuk grond te kopen, sloot een pact met de duivel. In ruil voor het geld moest de man drie jaar lang de wil van de duivel volbrengen. Het eerste jaar moest de man de duivel alles brengen wat op zijn veld was gegroeid. De man maaide alle tarwe en besloot de stoppels die op het veld waren blijven staan, aan de duivel te geven. Ook het tweede jaar wilde de duivel alles hebben wat de man op zijn veld had geoogst. Dat jaar had de man aardappelen geplant. Hij hield de aardappelen voor zichzelf en gaf de duivel het kruid. (1) De duivel die al tweemaal door de man was bedrogen, vroeg tijdens het derde jaar een stuk vee. Het moest echter een dier zijn dat de duivel niet kende. Toen de man thuiskwam, smeerde hij zijn vrouw in met stroop en plakte haar vol met pluimen. Daarna deed hij zijn vrouw de halsband en de ketting van de hond aan, en ging met haar naar de duivel. Zodra de vrouw op handen en voeten kwam aangekropen, sprak de duivel tot de man: "Je hebt gewonnen!" Daarna kreeg de man zijn geld.

M. Dreezen, Leuven, 1967

6. Sagen - Sprookjes