APRIN0109_0110_8778 - Verlost door te begraven

Hoofdtekst

In Houthalen was daar ook ne man en die was wat geleerd en die hield hem bij van alle zaken bezig, bij erfenissen en zo en die regelde zo zaken van jongens die naar het leger moesten. Toen die stierf kwam die twee dagen erna terug en die zat toen aan zijne bureau in papieren te snuffelen. Zijn vrouw die had hem daar gezien en zij is toen naar pastoor gegaan dat vertellen. En de week daarop om 12 uren kwam die gast afgereden op een gleunige koets en die reed rats langs zijn huis af en het is vandaag nog altijd de Koetsstraat en daar heeft vanzeleven gene struik gewassen. Ze hebben die dan opgegraven op ne zondag. Het heel dorp was komen zien. Ze zetten de kist op een kar en een paard kon het niet trekken en toen hebben ze een ander bijgehaald en toen hebben ze hem gevaren tot aan het Laambroek en toen begonnen de paarden te zweten en ze konden niet meer door en toen hebben ze hem daar in de grond gestoken en ze hebben hem verbannen voor 99 jaar en ene dag. Dat is een eeuwige verbanning. Ze hebben toen de graszoden daar schoon terug opgelegd om dat te kunnen vergeten. Dat heb ik mijn vader zaliger meer keren horen vertellen.

Onderwerp

SINSAG 0473 - Wiedergänger in der Geisterkutsche.    SINSAG 0473 - Wiedergänger in der Geisterkutsche.

Beschrijving

Een geleerde man uit Houthalen verscheen twee dagen na zijn dood aan zijn bureau, waar hij in zijn papieren zat te snuffelen. De weduwe vertelde aan de pastoor wat ze had gezien. De volgende week reed de dode om middernacht in een gloeiende koets voorbij zijn huis. In die straat, die de Koetsstraat werd genoemd, heeft nooit een struik gegroeid. Op een zondag heeft men de man opgegraven. Er waren twee paarden nodig om de kar met de lijkkist te trekken. In het Laambroek begonnen de paarden zo erg te zweten, dat men de kist op die plaats moest begraven. De dode werd verbannen voor negenennegentig jaar en een dag.

A. Princen, Leuven, 1965

1.4 Luchtgeesten