Hoofdtekst

Dit gebeurde in het gehucht "Loozen" bij een kleindochter van moeder Claes. Er kwam eens een bedelaarsvrouw rond in het dorp en toen ze bij moeder Claes binnenkwam, ging ze recht naar de wieg en zegde: "Maar vrouw wat hebt ge een schoon kind", en toen streelde zij het kind over het hoofd. Het bedelaarswijf was nog maar pas de deur uit of het kind begon te huilen en te schreeuwen zonder ophouden. De dokter noch de pastoor konden er wat aan veranderen. En jaren lang hebben ze er mee gesukkeld en er voor beêvaart gegaan; ’t is later min of meer gebeterd, maar ik zeg maar dit dat het kurieus is, dat dit juist gebeurde door het aanraken van dat vreemd wijf; die had trouwens ook den naam van heks.Hetzelfde gebeurde bij Vandebroek in Beek: de bedelaarsvrouw streelde het kind en dit kreeg er een open beenke door. Veel werd er voor beêvaart gegaan maar rond zijn tiende jaar is het ding gestorven.

Beschrijving

Bij moeder C. in Lozen kwam een bedelares langs, die naar de wieg liep, het kind streelde en zei: "Maar mevrouw, wat hebt u een mooi kind!" De bedelares was nog maar net vertrokken of het kind begon te huilen. Noch de dokter, noch de pastoor kon het gehuil doen ophouden. Men is zelfs voor het kind op bedevaart geweest. Bij de familie V. in Beek is ook een bedelares langsgekomen, die het kind had gestreeld. Daarna had het kind een ontsteking aan zijn beentje gekregen. Op tienjarige leeftijd is het kind gestorven.

D. Truyen, Leuven, 1946

limburgs (noorden)