Een mop (mondeling), zondag 22 augustus 1999

Amine: "Ik ken nog een mop. Ik weet er nog een."
Herman: "Ja?"
Amine: "Ja. Jantje zat in de klas en hij vroeg aan de juffrouw oftie naar de wc mocht. De juffrouw zei nee. Toen heeft 't iets van tien keer gevraagd, maar zei toch nee. Op 't laatst zei ze toen toch ja. Is 'ie naar de wc gegaan. 'Je moet maar een minuutje wegblijven.' Bleeftie weg van iets twee uur. Kwam ze naar de wc, zei ze tegen hem: 'Nu moet je d'r uit komen, en naar de klas komen.' Toen uh... zei die: 'Ik snap het niet, ik snap het niet.' Zei ze: 'Kom d'r nu onmiddellijk uit.' Zei die: 'Ik snap het niet, ik snap het niet.' Zei de juffrouw: 'Ik ga je moeder bellen.' Komt de moeder. Heeft 'ie gevraagd oftie... oftie d'r uit moest. Zei die, zei die van: 'Ik snap het niet, ik snap het niet.' Heeft 'ie de brandweer... uh politie, de brandweer, politie gewaars... opgebeld. Die kwam. Hebben ze het weer opgemaakt. Zeiden ze, zeiden ze van: 'Wat snap je niet?' Hahaha. 'Dat er zo'n grote drol uit zo'n klein gaatje hahaha...'"
(Verteld bij video-opname 'Lombok in de Kast' tijdens Salaam Lombok op zondag 22 augustus 1999)

Beschrijving

Als Jantje uiteindelijk toestemming krijgt om naar de wc te gaan, blijft hij lange tijd weg. Als de juffrouw gaat kijken, weigert Jantje uit de wc te komen en zegt steeds: 'Ik snap het niet, ik snap het niet.' Jantjes moeder wordt erbij gehaald en uiteindelijk de politie, die de deur openmaakt. Jantje blijft maar volhouden dat hij het niet snapt: namelijk hoe zo'n grote drol door zo'n klein gaatje kan komen.

video-opname 'Lombok in de Kast' tijdens Salaam Lombok, 22 augustus 1999 (banden archief MI)

Jantje    Jantje