CDEWA0309_0310_16262 - Wonderbare nachtelijke tocht van de Schaper en de knecht

Hoofdtekst

D’er was ’n Schaper en je zegt tegen de groate knecht: "Goj vanavend mee? Nogal verre”. "Ja’k”, zei de knecht. Mo de Schaper zei: "Os’k zeggen "wiet-stappen” (wijd stappen), moej wiet stappen”. Ze kwamen an den Damschen voart, en de Schaper zei: "Wiet stappen”. En den knecht zei: "Wat ’n gedomschen stap is da”. En liek of dat ie da zei, zat ie met z’n voet in de voart. De Schaper hoaldeg hem d’eruut en ze zetten under reize voart. Ze kwamen were an ’n groat woater en ’t lag ’n neuteschulpe (notenschulp) ip da woater te drieven. Ze moesten over da woater zetten, en ton nog met zessen ip die neuteschulpe, de Schaper, de knecht en nog ’n poar andere mannen. Ze kwamen goed en wel an. Mo ’s nuchtends zei die knecht: "’k Gon ik ip m’n werk nie zien”. "Toet, toet”, zei de Schaper. En je was wel ip z’n werk. Da was ol deur die schaper.

SINSAG 0750 - Andere Zauberei.    SINSAG 0750 - Andere Zauberei.

Beschrijving

Een Duitse schaper nodigde een knecht uit om 's avonds met hem mee te gaan naar een verre bestemming. Tijdens de reis moest de knecht altijd hetzelfde zeggen als de schaapherder. Toen het tweetal bij de vaart kwam, zei de Duitse schaper: "Ver stappen!" De knecht zei: "Wat een verdomde stap is dat!" en hij zat met zijn voet in de vaart. De schaapherder haalde de knecht uit het water en de twee zetten hun reis voort. Toen de knecht en de schaapherder weer bij een groot water kwamen, moesten ze met zes mensen in een notenschelp gaan zitten om de overkant te bereiken. Omdat de reis zo lang was, werd de knecht bang dat hij de volgende ochtend niet tijdig op zijn werk zou zijn. De schaapherder zorgde er echter voor dat dat wel zo was.

C. Dewaele, Leuven, 1967

west-vlaams (oostkust)