Een sage (mondeling), woensdag 19 januari 2000

[TM vraagt over klopgeesten.]
TM: Ja? Hoe gaat dat?
Mich: Je [...] meestal een glas hè, je wordt er helemaal gek van. Ik zal het niet doen, maar zo'n kennis van mij, die is ook helemaal gek daardoor geworden. Hij [...] eerst in een glas en dan ging hij zo draaien, en toen had ze in d'r hoofd, toen zei ze dat ze geesten had zitten of zo, en sommige mensen zeggen gewoon dat het helemaal waar is, dat er geesten komen en dat je er helemaal gek van wordt.
TM: Maar hoe doe je dat dan?
Mich: Je hebt gewoon een kristallen glas en je gaat op die rand draaien en dan hoor je zo [zingt / zoemt op één toon], maar dat doe jij niet, ik weet niet hoe dat wordt gedaan.
MvD: Je kunt ook een rijtje glazen nemen, en dan doe je er water in op verschillende hoogte, en dan krijg je verschillende tonen...
Mich: Nee, nee, dat gaat niet, alleen met een kristallen glas, en je zit er niet aan, je raakt het niet aan, je staat erboven te wrijven, boven dat glas, en dan hoor je gewoon dat geluid...
Mich: Nou dat weet ik niet hoor, ik heb het nog nooit gedaan.
Moh: Ze zeggen dat je ook met lucifers geesten kan oproepen.
HD: O ja? Hoe gaat dat dan?
Moh: Dat weet ik niet. Dan moet je... dan sta je met z'n tweeën, dan steek je er een op, en twee niet, en dan hou je het vast of zo, dan doe je iets met dat lusje en dan zeg je dat je geesten oproept.
HD: Van wie heb je dat gehoord dan?
Moh: Nou, twee jongens die wouden dat doen, ja, maar toen kwam die moeder naar buiten, deden ze gelijk alles in hun zakken...
HD: Omdat die moeder wilde niet dat ze dat deden?
Moh: Nee.
(Verteld op 19 januari 2000 in het Volksbuurtmuseum te Lombok)

TM 6057 - Glaasje draaien    TM 6057 - Glaasje draaien

Beschrijving

Je kunt een geest oproepen door met je vinger boven een kristallen glas te draaien tot deze gaat zoemen.

verteld op 19 januari 2000 in het Volksbuurtmuseum Oud Lombok

Glaasje draaien