GVERD0056_0056_11456 - Het heksenstation Lauw

Een sage (mondeling), maandag 11 februari 2002

Hoofdtekst

D: Zo is het geweest, ja. Lauw heeft altijd bekend gestaan als een heksendorp in de Vrijheid Tongeren en dus het was ook een heksenstation. Dat wil zeggen dus de heks die bijvoorbeeld naar Tongeren moest komen, die kon daar op haar bezem stappen en die kon dan naar het volgende station. Vandaar dus zijn die stopplaatsen van treinen daarheen (daarnaar) genoemd: "Station". Tot daar konden ze dan vliegen, daar stopten ze dan, daar konden ze zich dan veranderen in een zwarte kat of een wolf om zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te zijn. G: Ja.D: Dus dat was tot daar, tot daar konden ze dan vliegen en dan moesten ze zorgen dat ze…ik zeg nu maar wat, (moeilijk te verstaan) als een zwarte kat kon men tot daar geraken. Haar bezem liet ze dan hier op het station staan. H: Dat was voor hun te verplaatsen hé.G: En wat waren de andere stations?D: Er is er eentje bekend, die is dus over gans West-Europa bekend, die ligt in Keulen en die bevond zich in een kelder, in de wijnkelder van de apotheek [onverstaanbaar] in Keulen. (Er zijn) duizenden verhaaltjes van heksen die hier vertrekken en die dan ‘over heg en over muur’ dus naar Keulen zullen vliegen en die dan in die kelder tevoorschijn komen en daar zich regelmatig stapelzat drinken met wijn…G: Serieus?

Beschrijving

Lauw was vroeger niet alleen een heksendorp, maar ook een heksenstation. Een heks kon bijvoorbeeld op haar bezem stappen en van Tongeren naar Lauw vliegen. De plaats waar ze in Lauw aankwam op haar bezem, werd een 'station' genoemd. De latere stopplaatsen voor treinen zijn daar ook naar genoemd. Zodra een heks in een station was aangekomen, kon ze zich veranderen in een zwarte kat of een wolf om zo snel mogelijk op haar bestemming te komen. Een ander bekend heksenstation was de wijnkelder van de apotheek in Keulen. Als de heksen over heggen en muren naar Keulen waren gevlogen, konden ze in die kelder naar hartelust wijn drinken.

G. Verdickt, Leuven, 2002

limburgs (zuiden)