Hoofdtekst

De waoternekker da was e verwenste mens, die menschen lastig viel met en ander kostuum, e veranderde num (zich) in verschillende gedoanten, e was lik e beeste, o’t en e krise kreeg.E was ’t er toe gejogen (gejaagd), mor anders was ’t e geweune mens. Nu op zekere keje, e was in e gracht ’t kwam en oede vrouwe, z’et um lastig gevaol en e schreeuwde en deide (deed) en roepen en bassen lik en hoend en en had e keten an ze nekke. En e was epakt. En had e vrouwe, e was getrouwd en da vel van den hoend e ze gevoeng, en ze brandde dat op. Z’an num eerst verre gezon, dat ’t en nie koste werekejern, ze staken dta in en oven en ot da brandde e schreeuwde en e gruwelde en e was verlost.

Onderwerp

SINSAG 0824 - Die verbrannte Haut (Gurt, Halsband)    SINSAG 0824 - Die verbrannte Haut (Gurt, Halsband)

Beschrijving

De waternekker was een man die zichzelf in een dier kon veranderen omdat hij verwenst was. Het dier liep dan rond met een kettint rond zijn nek. Op een dag stuurde men de man ver weg, zodat men ondertussen zijn dierenvel kon verbranden. Daarna was de man verlost.

S. Van Bael - Lehouck, Leuven, 1969

1.1 Watergeesten