Onderwerp

SINSAG 0644 - Hexe erkannt. Sie kann die Kirche nicht verlassen, weil ein Nagel der Osterkerze unter die Schwelle gesteckt ist (rächt sich).    SINSAG 0644 - Hexe erkannt. Sie kann die Kirche nicht verlassen, weil ein Nagel der Osterkerze unter die Schwelle gesteckt ist (rächt sich).

Beschrijving

In een café waar vaak werd gekaart, gebeurden tussen elf en één uur ’s avonds altijd vreemde dingen. Een man die een hartaanval leek te krijgen, bewoog onrustig en maakte bewegingen alsof hij ergens wilde in bijten. Men stak de man dan snel een lepel in zijn mond omdat men bang was dat hij anders op zijn tong zou bijten. Toen de cafébazin een witheer liet komen, sprak die geestelijke tot haar: “Mevrouw, hier komt iedere ochtend een vrouw op bezoek. Wat doet die vrouw wanneer ze komt?” De cafébazin antwoordde: “Ze opent de deur en vraagt: ‘Mag ik binnenkomen?’”. Daarop zei de pater: “Wanneer die vrouw morgenvroeg weer langskomt en vraagt of ze mag binnenkomen, moet je haar naam noemen en zeggen: “Als je kunt. Maar je mag die vrouw niet haten. Hier is een zakje met heiligdom dat je boven je deur moet hangen”. Toen die vrouw de volgende ochtend langskwam en de cafébazin deed wat haar was opgedragen, draaide de toveres zich om bij de deur en liep weg. Ze kon niet binnen door het heiligdom dat er hing.

M.-J. Deraemaeker, Leuven, 1977

brabants (zuid-west)