Hoofdtekst

2 Maar wat nog gebeurd is hier dat was het ‘Spook’ dan. Ik kan u dat aanwijzen waar dat geweest is, maar ik ga dat niet doen, want daar zijn mensen die de naam ‘Spook’ gekregen hadden. Daardoor (zeg ik dat niet). Die zijn uitgestorven, wel. Maar tot daar toe. Ik zal u dat vertellen, maar dat is niet meer geweten van (= door) die jongere generatie. Dat was een vrouw die woonde in een huis en in het huis daarlangs woonden de geburen (= Lambert Piette - Mulkens, Reggerstraat 47). Maar daar waren ze bevriend mee in de ogen. Maar achteraf ging die vrouw die geburen het leven zuur maken. Maar die wisten niet dat het die vrouw was. En toen werd dat huis verkocht waar die geburen in zaten en die (de geburen die dat huis voorheen slechts huurden) zouden dat willen kopen. Maar die vrouw, dat spook dan, die heks, die wilde het huis ook hebben omdat, dat waren twee woningen gelijk dat vroeger was. Ja, ge ziet er niet veel meer of bijna geen meer. Ge kwaamt van de straat naar een klein corridorke in en dan direct waart ge in de voorplaats en in de achterplaats, keuken. En dat was het dan. Een stalletje voor een geit of een schaap in te zetten of een paar konijnen en dat was het. Maar die vrouw die dat huis ook wilde kopen, die had van alles gedaan om de geburen dat tegen te maken. Dan kon zij dat goedkoop kopen. Echt gebeurd, hé!I Wie vertelde dat vroeger?2 Mijn moeder (= † Margriet Reggers - Reggers, Waterstraat 13). Maar ik heb nadere betrekkingen gehad met die mensen, ikzelf. Met een deel ervan. Ja goed, die vrouw, die had al van alles gedaan, maar die mensen die in het huis woonden (= de geburen), die gingen er niet van af. Ze gingen het huis kopen als het niet te duur was.(onderbreking)2 Awel, om voort te gaan van die vrouw dan, die aan het uitzoeken was hoe ze die geburen ging kwijtspelen. Om het huis zelf te krijgen ging ze ’s avonds of ’s nachts in de kelder kloppen tegen de muur.I Voor te doen alsof ze een spook was?2 Ja. Awel, maar die mensen die er in woonden die hadden kinderen. En die kinderen hadden in het begin bang. Het klopte en dat kloppen is van alleen al ‘hèsselek’, zal ik zeggen.I Vervelend?2 Hoe moet ik dat uitdrukken? Schrikaanjagend. Awel, maar die kinderen ‘wiesse op ‘ (= groeiden op). Het jaar ging voorbij. Twee jaren gingen voorbij. En toen kwamen daar mensen die daar vroeger gewoond hadden, maar dat (geklop) bestond dan (nog) niet. En inderdaad, ’s nachts werd er geklopt tegen de muren in de kelder. En een van de mannen had zich zo kloek gemaakt en die was binnengeslopen vanachter (= via de achterkant van het huis) en die hoorde vanwaar hij zat - achter - in de kelder onder zich het kloppen. En hij ook de kelder in en … hij pakte die vrouw, die spook aan het spelen was. En ja, ‘Spook’ is het gebleven.

Beschrijving

Een vrouw ging spoken bij haar buurvrouw omdat ze diens huis goedkoop wilde kopen. De vrouw ging 's avonds of 's nachts tegen de muur van de kelder kloppen. Uiteindelijk heeft één van de mannen uit het naburige huis de spokende vrouw betrapt.

H. Schoefs, Leuven, 1996

1.4 Luchtgeesten