ADEVY0077_0078_15434 - Heks betovert stal en dieren

Hoofdtekst

In ’t jaar 25 onze X is naar Vrankrijk gegaan om te boeren. Die hofstee was een oud klooster en ’t naamde “Font-Ogée” en in de volksspreuke was er gezeid: “A Font-Ogée il y a des trésors cachés”. Zij zijn zieder daarop gegaan en z’hebben gezeid geweest van een oude vrouwe die daar niet verre en wunde dat ze daar nooit geen geluk gingen hebben, omdat dat een hofstee was die vervloekt was. En inderdaad, z’hebben daar geen gehad, zij zijn meer achteruitgegaan en ze zijn afgegaan van die hofstee met een schuld waar dat ze derop gegaan zijn met geld. ’t Was altijd ’t ene achter ’t ander, koeien die kreveerden, peerden die kreveerden, ’t zwijn die kreveerde, geen zwijns krijgen, en een deel van d’hofstee heeft opgebrand. En onzen X heeft naar een ouden pastere gegaan;Op een dag ‘k hadde naar een messe geweest en dat oud vrouwmens die gezeid hadde dat ze daar nooit geen geluk gingen hebben, kwam daar zitten op een but (paaltje). ’t Was daar een vervallen kerkske en ’t stond in den pachtbrief geschreven dat er daar geen steen mochte van weggenomen worden, en daar kwamen de menschen uit de streke nog regelmatig bedevaarten, voor de zwijns, voor de beesten.En op den dag dat ze zij daar zat, ‘k maakte een kruis en ‘k trok mijn stout schoenen aan en ‘k ging er naartoe en ze vroeg: “Heb je naar de messe geweest?” En ‘k zeien: “Vous le savez fort bien puisque j’y vais tous les jours”. En in een wip ze was weg, en ‘k en kunnen niet zeggen of dat e een boek mee hadde, maar z’hadde alleszins etwod mee. Die hofstee heeft nooit meer verpacht geweest.

SINSAG 0543 - Hexe macht sich unsichtbar    SINSAG 0543 - Hexe macht sich unsichtbar

Beschrijving

In 1925 ging een man naar Frankrijk om daar een boerderij te beginnen in een oud klooster met de naam 'Font-Ogée'. Over dat klooster vertelde men: "Á Font-Ogée il y a des trésors cachés". Een vrouw uit de buurt voorspelde dat de man nooit geluk zou hebben met zijn boerderij omdat die vervloekt was. De voorspelling van de vrouw kwam uit; de koeien, paarden en varkens stierven allemaal en een gedeelte van de boerderij brandde zelfs af. Op een dag zag de boerin die vrouw op een paaltje naast de kerk zitten. Toen de vrouw aan de boerin vroeg of ze naar de mis was geweest, antwoordde deze laatste: "Je weet best dat ik naar de mis ben geweest, want dat doe ik iedere dag!" Het volgende ogenblik was de vrouw spoorloos verdwenen. Ze moet een toverboek bij zich gehad hebben.
Uiteindelijk had de boer zoveel schulden dat hij de boerderij moest verlaten. Daarna is die boerderij nooit meer verpacht geweest.

A.-M. Devynck, Leuven, 1965

west-vlaams (franse grens)