Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

STOP0087_0088_20845

Een sage (mondeling), 1964

Hoofdtekst

Bakelandt zat overol, in Wijnendale en ’t olle kanten wor dat er busschen woren. Ol de dee die dosten deur ’t bus kommen, woren gattakeerd (aangerand). Up de Diksmuideweg èn d’er nog vermoord geweest mor wien of waad (wat) ku’k ik niet meer zeggen. In en roend de busschen, ’t wos ol oenveilig. Reizigers attakeerden ze ’t meest mor ook de boeren plunderden ze. Bakelandt zelve e gepakt geweest in e getekot. Ol die gepakt geweest zijn, zijn te Brugge terecht gesteld geweest. T’èn d’er in de twintig terechtgesteld geweest, tink me, mannen en wuven. Ze leefden van bezems binden en woren leurders. Dat woren ulder spions. En de die zein wor dat ze peinsden dat dat zat. Z’èn lelijkst gedon in Poelkapelle en Langemark. ‘k En dikwijls horen zeggen dat ze wilden Moeyaerts hofsteê plundern hier in de Stokstrate mor z’èn intusschentijd gepakt geweest. Dat wunde ol in hutten dat ze zelve makten in ’t bus.

Onderwerp

SINSAG 1320 - Andere Räubergeschichten.    SINSAG 1320 - Andere Räubergeschichten.   

Beschrijving

Bakelandt vertoefde overal waar er bossen waren. Zo kwam hij bijvoorbeeld ook in Wijnendale. Mensen die door het bos liepen, werden aangevallen. Op de Diksmuidsesteenweg heeft de bende van Bakelandt mensen vermoord. Vooral reizigers en boeren werden het slachtoffer van Bakelandt.
Bakelandt werd gearresteerd in een geitenhok. Zo'n twintig rovers van zijn bende werden in Brugge terechtgesteld. Sommige rovers gingen leuren met bezems om te weten te komen welke mensen geld in huis hadden. In Poelkapelle en Langemark hebben de rovers het meeste kwaad aangericht.

Bron

S. Top, Leuven, 1964

Commentaar

4. Historische sagen
west-vlaams (vrijbos)
37B
fabulaat

Naam Overig in Tekst

Bakelandt    Bakelandt   

Bakelandt (bende van)    Bakelandt (bende van)   

bende van Bakelandt    bende van Bakelandt   

Naam Locatie in Tekst

Klerken    Klerken   

Plaats van Handelen

Diksmuidsesteenweg (Wijnendale)    Diksmuidsesteenweg (Wijnendale)   

Wijnendale    Wijnendale   

Brugge    Brugge   

Langemark    Langemark   

Poelkapelle    Poelkapelle