Hoofdtekst

Het was ene Claosses van het Mueleveljd, wie er van de kèrmis trökkeem biej hun, lag er zich in bèd en begosj te sjriêve, (schreeuwen) te sjriêve van de piejn in z’ne kneej. En den dokter gehaold en niemend kosj hem helpe. Dow de pestoêr gehaold en niemend kosj hem helpe. Dow de pestoêr gehaold vuer hem te ueverlièze, maa dae zag dat er ter niks aan kos doën.Mie groetvader is dow gegange nao ’t menke van Gènk. Dow waas er in Gènk gekomme en dow waas dae mins neet dao. "Gaot maar heives", zag die madam, "iè kan uch tièngekomme ongerwiège." En hiej aan Homo dao kaem al zoe e vetuurke aan, dao kaem er hem tiènge. Iè vraogden hem of er mèt hem nao ’t mueleveljd wol guon. "Maa jong," zaet er, "ich bèn al zoe wuud gewaes, ich bèn meuch (moe), ich verlang nao mie bèd." "Ja," zaet er, "ich bèn al biej uch gewaes en woe der komt (waar ge) konne ze betale, dae hoofder (hoeft ge) neet bang vuer te zien, ze höbbe geljd."Dow haet er zich laoten omkallen en is er mèt nao ’t Mueleveljd gegangen en dow haet er gezag: "Gaot maar allemaol weg - dao waas ’n opkièmerke, dao sleep dae jong op - gaot maar allemaol aaf". En wie er dow aafkeem e bitsje daonao, waas alles stil, dow sleep er. Dow hauw er ’n stopnaolj (stopnaald) in z’ne kneej (knie), zoe lank (10 cm). Iè wosj niks, dao hauw hem niemend get aan-der-hand geduon, as wie er van Stokkem nao ’t Mueleveljd ging is hem eine tièngegekomme zonger kop en dow hauw er dat gekriège. Dat waas ’n heks. Dat menke van Genk zag dat de pestoêr waal get hauw kènne doen: "Iè kan het waal", zag er, "maa iè wilt neet".

Beschrijving

Toen een man die op het Molenveld woonde, terugkwam van de kermis, kreeg hij opeens hevige pijn in zijn knie. Omdat noch de pastoor, noch de dokter raad wisten, ging men voor de man naar het mannetje van Genk. Het mannetje ging de zieke opzoeken en stuurde iedereen de kamer uit. Even later lag de man rustig te slapen. De pijn van de man werd veroorzaakt door een stopnaald die in zijn knie stak. Toen de man terugkwam van de kermis was hij een man zonder hoofd tegengekomen. Dat was de heks die de stopnaald in zijn knie had getoverd. Het mannetje zei dat de pastoor wel de kracht had om het probleem op te lossen, maar dat hij het wellicht niet had gewild.

J. Venken, Leuven, 1968

limburgs (maasvallei)