MSAGA0087_0087_19963 - Spokerij rond verborgen schat van Ridderheren

Hoofdtekst

In de jaren 1827-1828 was vaders vader koejeter te Facons. In dien tijd hadden de boeren veel werkvolk, volk die ’s avonds naar hun huis gingen en andere die op ’t hof bleven ’s avonds. ’t Was ’t werk van vaders vader van de deuren en poorten te sluiten ’s avonds. Als hij daar al ene dag of drie vier woonde – de poorten waren elke keer weer open. Achter enkele dagen ging hij naar de boer reclameren. Later zijn daar paters gekomen. Dat is alzo – in dien tijd zat al ’t geld bij de ridderheren en ze staken dat geld in kelders. De spokerij kwam dan omdat ze ’t niet gezeid hadden waar dat geld zat. Om die schatten te vinden ging de vader van een zekere C. twee keers te biechte en te communie. Die schatten zouden bij ’t ovenbuur geweest zijn. Z’en hebben ze toch nooit gevonden. ’t Was altijd van dat ovenbuur dat ze klapten.

SINSAG 0401 - Der verborgene Schatz.    SINSAG 0401 - Der verborgene Schatz.

Beschrijving

Een koewachter moest 's avonds de poorten en de deuren van de boerderij sluiten. Omdat de poorten even later vanzelf weer opengingen, liet de boer de paters komen. De ridderheren kwamen op de boerderij spoken omdat ze hun geld in de kelder hadden verborgen. Een man uit de buurt ging tweemaal te biechten en te communie opdat hij de schat zou vinden, die ergens bij het bakhuis verborgen lag. Niemand heeft de schat echter ooit gevonden.

M. Sagaert, Leuven, 1955

1.4 Luchtgeesten