Hoofdtekst

Ik weet hier een mens op Loker, Henri Delbaere, een frontierbaas, tussen Loker en Belle, je geloofde hij aan niet, maar j’hadde een kind die geweldig ziek was, zijn oudste zeune. Het ging niet en de dokteurs wisten er niet op. J’is gegaan van Loker naar Ieper met peerd en voiture. J’hadde de meeste rooi van de wereld om ’t Ieper te geraken naar de paters. Ze hebben zij gelezen en gedaan, dat kind heeft niet meer gekresen, ’t was genezen. Van toen voort heeft dien mens alles geloofd. Al werekeren, die mens hadde een koersepeerd met een voituurtje, ’t ging voor niet, dat peerdje liep om ’t Ieper te geraken. Maar in ’t doorgaan, ’t schuim stond zo dikke, ’t hadde rooi (moeite) om te gaan. Maar j’heeft hij toen gezeid geweest van de paters dat hij moste entwadde onder zijn zulle (drempel) doen, een relekwietje, en dat dat vrouwmens die dat aan zijn zeune aangedaan hadde nog ging binnengaan naar de winkel en dat hij alles moste geven, maar niet laten betalen, drie keren alzo. En ’t heeft alzo gegaan. Z’is drie keer gegaan, maar geen vierde keer weregekomen. In ’t doorgaan, in een kart (kwartier) je moste in Ieper zijn met zijn koersepeerd, maar je dei er uren op en dat peerd heeft geklawierd (klauteren), maar ’t gerochte niet vooruit en met te lezen en te doen ’t peerd was gearrangeerd en ’t peerd, kijk, in een kart je was in zijn huis en ’t schuim was weg.

Beschrijving

In de buurt van Lokeren woonde een man wiens oudste zoon erg ziek was. Omdat de dokters geen raad wisten, ging de man met paard en kar naar de paters van Ieper. Het paard had bijzonder veel moeite om op zijn bestemming te geraken. Nadat de paters het kind hadden overlezen, huilde het niet meer en uiteindelijk genas het ook. De paters gaven de man de raad om een relikwie onder zijn dorpel te steken. De man kreeg bovendien de raad om de vrouw die zijn zoon had behekst, alles gratis te geven. De weg naar huis duurde maar een kwartier, terwijl de heenweg naar de paters wel drie kwartier had geduurd. Die verdachte vrouw kwam nog drie keer langs, maar daarna nooit meer.

K. Erard, Leuven, 1966

west-vlaams (ieper)