MSAGA0111_0111_20004 - Heks doet voorwerpen dansen

Hoofdtekst

Hier bij Munck op dat hof hebben ze nog ne keer ’n maarte had – ’n snel meiske. Ze koste toveren. Ze zat met heur voeten op de stove en las uit nen boek. – Ze was allene thuis en als ze binnenkwamen danste alles wat er op de schouwe stond. Z’hebben ze dan weggezonden. ‘k Heb ze zien weggaan. Z’is dan naar Bellegem geweest naar ne zekere Coussement en daar was ’t juist hetzelfde. ’t Was ene van Dottenys. Ze was misschien maar een jaar of negentiene. Z’had de boeken.

Beschrijving

Op een boerderij werkte een negentienjarige meid uit Dottenijs die kon toveren. Het meisje zat vaak met haar voeten bij de kachel in een boek te lezen. Wanneer de meid een tijdje alleen thuis was geweest en de mensen daarna thuiskwamen, zagen ze alles wat op de schoorsteen stond, dansen. Uiteindelijk werd de meid ontslagen. Daarna vond ze werk op een boerderij in Bellegem, maar daar was het hetzelfde liedje.

M. Sagaert, Leuven, 1955

west-vlaams (zuiden)