Hoofdtekst

‘k Heb nog mijn vader horen vertellen; hij was nog niet getrouwd als ’t gebeurde. Je had hij ‘nen broere en ’n zuster dood van de pokken, van de zwarte pokken. En ze waren zilder ook met ‘nen helen hoop en ze sliepen met tween in den bakoven omdat ze geen plaatse genoeg hadden in hun huis hé.En ze zagen zilder ‘ne zekeren tijd alle navond ’n bol vier. En ze wisten zilder niet wat dat dat wilde zeggen. En ze hebben zij beginnen te zoeken, en ze vonden ’t drinkgeld van den broere die dood was: ie had dat weggesteken op de balke van den oven. En dien bol vier wilde zeggen: "Kijk, ge moet daar zoeken."En ze vonden dat en ’t was gedaan.

Onderwerp

SINSAG 0183 - Schatzfeuer zeigt die Stelle, wo der Schatz ruht.    SINSAG 0183 - Schatzfeuer zeigt die Stelle, wo der Schatz ruht.

SINSAG 0182 - Wiedergänger als Irrlicht    SINSAG 0182 - Wiedergänger als Irrlicht

Beschrijving

Twee kinderen wiens broer gestorven was aan de pokken, sliepen in de bakoven omdat er in huis niet voldoende plaats was. 's Avonds zagen de kinderen altijd een bol vuur. Op de balk van de oven vonden ze uiteindelijk het zakgeld van de overleden broer. Nadat men het geld had gevonden, verscheen de vuurbol niet meer.

F. Van Houdenhove, Leuven, 1967

1.3 Vuurgeesten