WVANH0085_0085_17072 - Bereden van de mare: veroorzaakt door 't wijzen naar een ster of 't naderen van een bereden tak.

Hoofdtekst

Mensen die plat liggen kunnen bereden zijn van de mare. Zonder dat de deuren opengaan komen ze je vastpakken bij je kele. Ge moet je kloefen van achter tot voren of van tweisen onder jen bedde zetten. Als je bereden waart van de mare mocht je roepen, z’en hoorden dat niet. Ge mochte ton naar geen sterre kijken of d’rnaar wijzen, anders kreeg je de mare. Of als d’r stokken hout tot half weg stief plat waren, was dat ook bereden van de mare. We dosten daar niet dichte bij gaan.

SINSAG 0291 - Mensch von Mahr beritten    SINSAG 0291 - Mensch von Mahr beritten

Beschrijving

Mensen die plat lagen, konden door de maar worden bereden. Zonder de deur te openen, kwam de maar binnen en greep haar slachtoffer bij de keel. Wie door de maar werd bereden, probeerde te roepen, maar er kwam geen geluid. Om zichzelf tegen de maar te beschermen, moest men naast zijn bed van voor tot achter een rij klompen zetten. Men mocht nooit naar sterren kijken of ernaar wijzen, want anders zou men ook het slachtoffer worden van de maar. Planten waarvan de takken plat waren, mocht men niet aanraken, want ook die waren bereden door de maar.

W. Van Houcke, Leuven, 1970

1.5 Plaaggeesten