Hoofdtekst

’t Waren er in Bakelandt’s bende die ulder verkleedden in priester om ulder nie bekend te maken, bezemmakers die overal rond gingen bij de menschen. ’t Was een keer een verkleed in een pater en een nunne ook en ze vroegen om te slapen; maar ze probeerden ze in een plekke, ja, ze zaten alzo bij ’t vier, in de winter, de boer of ’t volk van ’t hof vroegen als ze mosten een appel hebben. Ze smeten een appel, een vrouwmens gaat heur benen toe houden nee, een mannemens gaat ze openhouden, als je vangt. Daaraan hebben ze ze verkend dat ’t mannemenschen waren. Z’hebben ze laten slapen en rechtuit (onmiddellijk) alles verwittigd.

SINSAG 1320 - Andere Räubergeschichten.    SINSAG 1320 - Andere Räubergeschichten.

Beschrijving

Sommige rovers van de bende van Bakelandt verkleedden zich als priesters zodat ze niet herkend zouden worden. Overdag gingen de rovers bij de mensen leuren met bezems.
Op een dag hadden twee rovers zich verkleed als een pater en een non. In die gedaante vroeg het tweetal onderdak op een boerderij. Toen de pater en de non 's avonds bij het vuur zaten, vroeg de boer of ze een appel wilden hebben. De boer gooide twee appels naar zijn gasten. Bij het vangen van de appel zat de non met haar benen open, wat voor een vrouw niet gebruikelijk is. Daardoor begreep de boer dat er iets niet in de haak was. Zodra de rovers waren gaan slapen, verwittigde de boer de politie.

K. Erard, Leuven, 1966

4. Historische sagen