MHOUT0259_0260_24816 - Betoverd door het lezen in een toverboek

Beschrijving

Een jongen had in Duitsland van een vriend een mooi boek gekregen. De jongen begon in het boek te lezen. Hoe verder hij las, hoe mooier hij het boek vond. De jongen besefte echter niet dat hij in een toverboek aan het lezen was. De jongen had te ver gelezen om thuis te kunnen blijven, maar niet ver genoeg om te kunnen doen wat hij wilde. Toen de jongen thuis was, had men daar drie doden in een periode van acht dagen. Op zekere dag zat men te waken bij de vader, die zich niet goed voelde. De jongen vloog opeens recht en liep weg. Even later gebeurde nog eens hetzelfde. Een neef deed de deur op slot, waarop de jongen zei: "Let op, als er daarbuiten een man verschijnt, dan moet ik weg!" Kort daarop was bij het raam iets te zien, dat leek op een bliksemschicht. De jongen sprong recht en vertrok. Om middernacht wilde men de jongen een kruisje geven met wijwater. Drie uur lang heeft men met drie personen aan het wijwatervat moeten trekken, vooraleer men de jongen een kruisje kon geven. De volgende dag ging men met de jongen naar de pastoor, die zei: "Maar jongen, je had nooit in zo'n boek mogen lezen. Maar er zal iemand komen, die jouw toverkracht zal afnemen". Om negen uur kwam er een grote witheer uit Diest, die de jongen van de toverij verloste.

M. Houtmeyers, Leuven, 1957

2.3 Toverboeken