Hoofdtekst

Ikzelve weten nieten van Bakelandt, mor ‘k èn d’er wel van gelezen, oender ander dat Bakelandt zoe binnengebroken èn bij de paster van Rozebeke (Westrozebeke). Vroeger vertelden ze vele van ulder stelen. ‘k Weten dor lik (precies) nog etwot van. ’t Wos up èn hofsteê. De boerinne wos ziek, gelove’k ik, en ze moste berecht zijn. Ze gingen dor gon stelen. Mor wuk da er toen juuste gebeurde, weet’k ik niet meer. Hier in Rozebeke wos ’t ol bus. ’t Wos bus van hier toet in Houthulst en nog vodder (verder). O me joeng woren, hoorden we geren vertellen over Bakelandt en ol n’andern kant woren we benauwd. ‘k En nooit ’t boek durven lezen. ‘k Wos veel te benauwd van ol dat slon en moorden. Gunter (ginder) up d’hogte wos er e wegeltje. ’t Liep van Rozebekeberg nor Houthulst. Dat wos e weg die Bakelandt dikwils pakte.

SINSAG 1320 - Andere Räubergeschichten.    SINSAG 1320 - Andere Räubergeschichten.

Bakelandt zou ooit een inbraak hebben gepleegd bij de pastoor van Westrozebeke.
Ooit hebben de rovers ingebroken in een boerderij waar de boerin zo ziek was dat ze de Laatste Sacramenten moest krijgen.
Bakelandt liep vroeger vaak langs een weg tussen Rozebekeberg en Houthulst.

S. Top, Leuven, 1964