Een sage (mondeling), zaterdag 21 november 1981

Hoofdtekst

X: En framassons?18: En ik heb daarvan ook nog gehoord, maar ik kan daarover geen uitleg geven.X: Je hebt er geen gekend?18: Nee. Dat waren er die geen geloof hadden hé, een framasson.X: Ja.18: Die eh, enfin, die… Maar ik heb nog gehoord, als je in een organisatie was van de framassons, dat je daar moeilijk uit kon geraken.X: Ja?18: Heel moeilijk om daaruit te geraken, ja. En de mensen, bijvoorbeeld een priester hé, die ging lezen, of ook de bekwaamheid had om die mensen uit die organisatie te brengen hé, ze gingen van alles tegenkomen.X: Ja?18: ja. Ik heb nog gehoord van een priester die dat gedaan heeft, en die mens… ’s nachts, hij werd uit zijn bed gesmeten.X: Ja.18: Ja, en er was daar niemand hoor. Zo, dat zijn allemaal lijk toverdingen hé. En dat heeft die mens zijn leven gekost.X: Je kent zijn naam niet?18: Nee, nee, ik ken zijn naam niet. Maar ik heb dat geweten van mensen van wie hij familie was, en dat hij… Ik heb daarover eens gesproken met hen, ik lees soms in de bijbel en er staat daar ook soms iets over zulke dingen, en ik vraag dat aan haar, of dat kon gebeuren, en ze zei: "Ja, ja", zei ze. En zij hadden een priester in de familie en zij zei dat die priester dat gedaan had, dat die mens daar graag uit was geweest, en dat hij geklawiert (moeite gedaan) had om daaruit te zijn en hij was eruit en die priester is nooit meer met rust gelaten geworden. Zo, doe dan eens iets voor iemand hé, om zelf je dood aan te trekken. Maar alles bestaat en alles gebeurt, juffrouw, maar, je moet daarvan een beetje ondervinding hebben hé, want, als je geen ondervinding hebt, wat kun je vertellen?

Beschrijving

Framassons waren ongelovigen die lid waren van een organisatie waar men zeer moeilijk kon uit geraken. De pastoors die mensen uit zulke organisaties moesten bevrijden, kregen het hard te verduren. Eén van die pastoors werd 's nachts uit zijn bed gegooid en is uiteindelijk gestorven.

M. Sohier, Leuven, 1982

3.2 Vrijmetselaars