Een sage (mondeling), donderdag 25 juli 2002

Hoofdtekst

Marcel: Maar ook dat er een koei kapot ging zeker?Alfons: Een koei ja.. .Dat is hier ook gebeurd, dat zal ik u eens vertellen.Marcel: En was dat ook met Trees?Alfons: Nee, maar Trees, ik geloof ook niet dat dat echt een heks was, dat was zo wel een vieze...Maar ik zal vertellen van hier, van wat ik heb meegemaakt. We hadden een koei die ziek was en mijn vader was naar de paters van Heusden gegaan. Die geloofde daar toch wel aan. En die pater zei: 'Ik kom en ik breng een heiligdom mee en ik steek dat onder de deur door en dan blijft de heks buiten.'Marcel: Zo een medailleke of wat? '..Alfons: Ja , zo'n klein medailleke, onder de deur door. En er was een vrouw die hier zo soms kwam: Net, Net van Nang Mellen.

Beschrijving

Op een boerderij waar vaak een vrouw langskwam, was een koe ziek geworden. De boer ging bij de paters van Heusden een medaille halen om onder de deur te steken. Na een tijdje ging de koe echter toch dood. De heks is niet meer langsgekomen.

F. Beerten, Leuven, 2003

limburgs (groot-beringen)