Hoofdtekst

Liete Krulle had de name van toveresse en z’had twee knechten (jongens) en twee meistens (meisjes). Ze weunden in e kleen huzege met e poempe voor de deure. En ze koste z’ol uut het lot doen o ze slichte nummers trokken. Ze koste maken dat ze goê nummers trokken. In den tijd van ’t loten, ze mosten gon loten nor Langemark, goeng ze zes keren den ommegang per dag om geld af te persen. En ’s savonds, ’t en doste dor niemand in die strate passeren wor dat ze weunde, vuuf minuten van ’t dorp. Twee zworte katten zaten up de poorte van de deure en de minschen woren dorvan benauwd. ’t Wos dor e weê bij heur huus en de koeien liepen oltijd deur d’hage en ze zein dat dat wos van die toveresse.

Beschrijving

Een vrouw over wie men vertelde dat ze een toveres was, had twee knechten en twee meiden. Die toveres kon ervoor zorgen dat men bij de loting in Langemark een goed of een slecht nummer trok. In die periode ging de toveres zes keer per dag rond om de mensen geld af te persen. 's Avonds durfde niemand nog voorbij haar huis te wandelen. Op de poort van haar huis zaten twee zwarte katten, waarvoor de mensen erg bang waren. In de weide naast haar huis liepen de koeien altijd door de haag.

S. Top, Leuven, 1964

west-vlaams (vrijbos)