PKNAB0226_0227_6556 - Heks krijgt poort open

Hoofdtekst

PK: heksen, heb ger dao ouch oëjt van gehuurd? Hèit dao werkelijk zoëget bestangen?Ha! hie in 't dörp, in Mechelen dan, dao waoren ze ins aan q't proberen - mer ich neum wel gein namen hé - 'n poort open te krijgen, en dat ging mer neet, wat dao aan waor, ze wósjten 't neet. En daotegeneuver, dao woënde zoë wijfke, dat toch al neet al te good bekeken woor. En mèt tiën man waoren ze aan 't dujjen (duwen), en gein bewèiging in te krijgen. Hmm hmm. 'Ich zal ins gaon helpen', zèit ze. Ze kump bij die angeren die bekijken h'r zoë ins, 'hm, wat nów.' 'Wach ins effen jóngens, ich zal ins helpen.' En ze kump aan de deur, en daomèt geit ze open wie niks, 'n zwaor ijzeren poot, eikenhout met ijzer beslagen. Nów lèg mich dat ins uit! Kan toch neet hé? En waor zijn, en waor zijn!

Beschrijving

In Maasmechelen probeerden tien mannen tevergeefs een poort open te duwen. Na een tijdje zei een vrouwtje dat aan de overkant van de straat woonde: "Wacht even jongens, ik zal jullie eens helpen". Het volgende ogenblik kreeg men de poort zonder enige moeite open.

P. Knabben, Leuven, 1970

limburgs (maasvallei)