MVANK0200_0201_9820 - Heiligdom vermag na een zekere tijd niets meer

Hoofdtekst

Heselmans Pol do, dieje ging ook eens no Tongel, want zijne kleine was ziek. En omda ze thuis inne straat ook zegde van een vremmes, hij no Tongel. En hij namp een stuk kleedsel mee no Tongel en weete wa da die zegde tege Pol? "as gij thuis zijt zal de kwade hand aan ’t bed van ’t kind staan". En ’t was waar en die do ze van gezegd hadde stond erbij. Ma ze had al te veul macht want as ge nie intijds erbij zij dan is ’t te laat. Dan moogde den doktoor roepe zoe veul as ge wilt. Toen die da da had die is nu dood in ’t pekenshuis in Veerle. Ze had 2 kindere, ‘k ken ze goe genoeg, beter as u: ’t was een dochter van Billeke af. Ma as ik de naam zeg kunde do dan geen bulle mee krijgen?

Beschrijving

Pol H. ging naar Tongerlo omdat zijn kind ziek was. De paters spraken tot Pol: "Wanneer je thuiskomt, zal de kwade hand naast het bed van je kind staan". Omdat de heks echter al teveel macht had, is het kind toch gestorven.

M. Vankerkhoven, Leuven, 1964

antwerps (grensgebied kempen-hageland)