PKNAB0602_0602_7097 - Heks doet kind ziek worden (krans in kussen)

Hoofdtekst

Want dao waor ouch nog ’n vrouw oppe … Geneind, zagten ze daotegen, veer woenden op Pietersheim, ‘t "Geneinj" zagten ze daotegen… en dat waor ouch e flink kind, e schoen kind waor dat, e meitske (meisje) enne… dat waor dan ouch krânk geworen en dao kaom ze ouch veul en dat kinneke (kindje) dat keurde ze altijd mer euver zij köpke, en ze gaof ’t van alles, en toen ene kiër toen woer dat kind krank, en ’t kind waor op tijd van e paar daog, waor ’t kind berech. Mer toen deden ze ’t kussen ‘ns open van ‘r, van ’t kinneke hé, ’t kussen, dat had e pluimen kussen hé, en toen ze dat kussen opendeed, waor zoe enen hiele groete krâns, ene schoene kräns waor dat, en van niks es pluimen dèi kräns, en toen dèi kräns vèirdig waor, toen ging ’t neet mier. Jao, jaojao, en dat is NOG ech gebeurd, ECH! Dat zjn gein vertèlsels; gein fabels, veur te zèggen zoe mer vertèld. Dat is waor gebeurd, huur, hiel woar. Jaojao.

Beschrijving

In Pietersheim was een kindje ziek geworden nadat het door een heks was aangeraakt. De heks had het kind over het hoofd gestreeld en ze had het ook vanalles gegeven. Na enkele dagen was het kindje dood. In het kussen vond men een krans van pluimen, die helemaal gesloten was.

P. Knabben, Leuven, 1970

limburgs (maasvallei)