RCALL0038_0038_13102 - Varende vrouw neemt een vest mee te Pittem

Hoofdtekst

Mien voader vertelde dikkens van de voarende vrouwe. Ze was verwinst en olmetnekeer gienk ze met de wiend de lucht in. Ze was ne meer te ziene. Van ton of sproaken de minsen, oet ze ne draaiwind zagen, van de varende vrouwe. Mien veste lag ne keer naast mie als ik bezig was met werken. Olmetnekeer gienk ze de lucht in. De hoeogte van de kerke. Ik peizde d’ik ze nooit ne meer zoe were zien. Mo ze kwam traag were naar de groend en ze viel op dezelfde plekke woa ze ipgegoan was.

Beschrijving

Omdat de varende vrouw verwenst was, vloog ze in een windvlaag de lucht in tot ze helemaal uit het zicht verdwenen was. Sindsdien zagen de mensen bij het zien van een tornado altijd over de 'varende vrouw'. Een man die aan het werk was, zag hoe de wind zijn jas optilde tot bij de kerk. Hij dacht dat hij zijn jas nooit meer zou weerzien, maar de jas belandde terug op de plaats waar hij was omhooggevlogen.

R. Callens, Leuven, 1968

1.4 Luchtgeesten