WVANH0214_0214_17395 - Tovenaar doet het slecht aflopen bij het kalven.

Hoofdtekst

Baron Duverhere was alzo zelfs ne keer bij ne pachter als er een koe moste kalven bij ne pachter. Den dezen zijn koeien bleven er altijd in. De koe koste were nie kalven. Z’haalden de peerdenmeester d’rbij, maar je mochte doen al wat dat hij wilde, ’t wilde d’r niet uit. Ze smeten d’r een kruistje wijwater over, en ’t kalvetje springt d’r vanzelfs uit. D’r komt daar almetnekeer ne vent die zegt: "’t Heeft slecht gegaan, hé"? en daarmee is hij were weg. ’t Was hij, die ’t deed verkeren.

SINSAG 0750 - Andere Zauberei.    SINSAG 0750 - Andere Zauberei.

Beschrijving

Bij een boer stierven de koeien allemaal wanneer ze een kalf moesten werpen. Toen er op een dag weer een kalfje moest geboren worden en de veearts ten einde raad was, maakte men met wijwater een kruisteken over de koe. Het volgende ogenblik kwam het kalfje ter wereld. Even later kwam er een man voorbij, die zei: "Het is slecht gegaan, hé!" en vervolgens verdween. Die man had de boerderij betoverd.

W. Van Houcke, Leuven, 1970

west-vlaams (houtland)