DHERB0138_0140_25122 - Heks "vergaat" in modderpoel

Beschrijving

In een dorp woonde een lelijk oud vrouwtje voor wie iedereen bang was. Men geloofde dat die vrouw een heks was en dat ze al verschillende kinderen had ziek gemaakt. Op zekere dag werd de zoon van die vrouw aangesteld als burgemeester. Veel mensen uit het dorp brachten regelmatig een bezoekje aan de burgemeester om wat te praten of om hem iets te vragen. Een vrouw die bij de burgemeester wilde aankloppen, zakte vóór het huis tot aan haar knieën in de grond, alsof ze in modder stond. Bij de andere mensen die daar langskwamen, gebeurde hetzelfde. De buren stelden vast dat het vreemde verschijnsel zich enkel voordeet wanneer de moeder van de burgemeester in het huis was. De burgemeester liet kasseien vóór zijn huis leggen, maar dat kon niet beletten dat de mensen er soms in de grond zakten. Op een dag had iemand de moed om de burgemeester te vertellen dat de vreemde gebeurtenissen enkel plaatsvonden wanneer zijn moeder bij hem op bezoek was. De burgemeester was helemaal de kluts kwijt, maar wanneer hij over de zaak nadacht, besefte hij dat het waar was. Toen de burgemeester zijn moeder op een dag confronteerde met de veronderstelling dat zij misschien iets met de zaak te maken had, werd het plots heel donker en begon het te donderen en te bliksemen. Het volgende ogenblik was de vrouw spoorloos verdwenen. De burgemeester ging naar het huis van zijn moeder, waar hij een groot gat in het midden van de keuken zag. Men geloofde dat de heks in dat gat was verzonken. Men heeft haar daarna nooit meer gezien en er gebeurden ook geen vreemde dingen meer bij de burgemeester.

D. Herbots, Leuven, 1974

brabants (oosten)