CJ022414 - Het verhaaltje van de man die niet liegen wilde

Een mop (mondeling), maandag 24 juli 1967

Teltsje fan de man dy't net lige woe.
Ik wol net lige.
Ik woe nei in eksternêst ta yn in hege beam. Ik hie twa dagen oan 't klimmen west, doe kom ik foar in hôfdounêst. Der haw ik hwat ierpels opbret en dêr haw ik de nachts yn slept.
De oare moarns, doe't ik wekker woarde, moest ik wer hegerop, om by 't eksternêst to kommen. Ik moest noch oardel dei klimme. Doe wie 'k der dan. Der leinen sawn aeijen yn 't eksternêst. De eksters wienen tige brutael, hwant sy wienen net wend dat der guon by har nêst kommen.
Doe moest ik werom. Mar hoe?
Ik sei tsjin mysels: It is makliker nei ûnderen ta as nei boppen ta. Dat ik krige in slingertokke beet en liet my dêrmei falle nei in oare slingertokke. Dat gong hurder as hinne.
By 't hôfdounêst pûstte ik út. Ik bakte dêr wer iten op en brocht der ek nou wer de nacht troch.
De oare moarns liet ik my fierder sakje nei ûnderen ta. Doe kom de stamme noch. Dy wie fyftsjin meter lang. Op 'e groun wie in sânbult. Ik tochte: dêr spring ik yn, fan 'e ûnderste tokke ôf. En alsa die ik.
Trije meter sakke ik yn it sân del.
Ik moest dêr wer út fansels.
Ik helle in bots op en dolde sa mysels der út.

AT 1960G - The Great Tree    AT 1960G - The Great Tree

ATU 1960G - The Great Tree.    ATU 1960G - The Great Tree.

Beschrijving

Ik wil niet liegen. Ik wilde naar een eksternest in een hoge boom. Ik ben twee dagen aan het klimmen geweest, toen kwam ik voor een houtduivennest. Daar heb ik wat aardappels gegeten, en geslapen. De volgende ochtend klom ik hoger, om bij het eksternest te komen. Na anderhalve dag kwam ik bij het eksternest, waarin zeven eieren lagen. De eksters waren nogal brutaal omdat ze niet gewend waren dat er iemand bij hun nest kwam. Om weer beneden te komen, liet ik me neervallen met slingertakken. Bij het houtduivennest rustte ik wat uit en bakte weer wat eten. Bij de stam aangekomen sprong ik de laatste meters op een zandhoop. Drie meter zakte ik in de zandhoop. Ik groef mijzelf weer uit.

Bij Van der Kooi meer specifiek: The Great Tree 1: De hemelhoge boom (plant).
The Great Tree