Een sage (mondeling), dinsdag 11 november 1969

To Eastemar wenne in faem. Dy har frijer wie stoarn. Dy lei dêr op it tsjerkhôf.
"Och heden né," sei se, "hwer soe 'k bang foar wêze. Ik doar noch wol om 't tsjerkhôf hinne."
It wie bûten donker en tsjin 'e nacht oan.
"Doarst dat foar in goune to dwaen?" frege hy.
"Jawol", sei se.
Doe sei er: "Dan mast foar de sekerheit dizze biezemstôk stekke yn it graef fan dyn froegere feint."
Hja gong nei 't tsjerkhôf ta.
Doe't se de biezemstôk yn 'e groun stekke soe, stiek se troch de jurk hinne mei de stok. Doe soe se gau fuort, mar doe kom se ta de ûntdekking dat se fêst siet.
Hja hat grif tocht dat har froegere feint har festhâldde, dy't dêr bigraven lei. Hja kaem sa bidúsd thús, hja wie al hielendal út 'e mikke. Hja is der gek troch woarn.

AT 1676B - Clothing Caught in Graveyard    AT 1676B - Clothing Caught in Graveyard

ATU 1676B - Frightened to Death    ATU 1676B - Frightened to Death

Beschrijving

Een boerenzoon plaagde een meid eens dat ze bang was in het donker. Zij beweerde zelfs in het donker wel over het kerkhof te durven lopen. Om dat te bewijzen, stak ze voor een gulden wel een bezemsteel in het graf van haar overleden vrijer. Maar ze stak de stok per ongeluk door haar jurk heen, waardoor ze vast zat toen ze weer weg wilde gaan. Ze dacht dat het haar vrijer was, die haar voor straf tegenhield. Helemaal beduusd kwam ze weer thuis. Ze is er gek door geworden.

Clothing Caught in Graveyard

Eastermar    Eastermar