ABIJMA22 - Roodkapje

Een sprookje (mondeling), dinsdag 28 september 1971

Roodkapje
Der wiene in man en in frou dy hiene in famke. En dat famke hjitte Roodkapje. Mar sy hie in beppe en dy wie siik. En doe moast Roodkapje mei iten dan deis nei beppe ta. Sy kaem by beppe en dêr siet de doar fêst. Doe sei se: Trek maar aan het touwtje. Dan gaat de deur vanzelf open. Sy der yn en sy komt by 't bêd, doe sei se: Wat heeft grootmoeder grote ogen! - Nammensto beter kan 'k sien. Doe sei se: Wat heeft grootmoeke een grote neus. - Nog beter kan ik ruike. Doe sei se: Wat heeft grootmoeke een grote mond. - Daar kan 'k nog beter mee happe. En dêr docht se in hap en dêr hapt se Roodkapje op. En doe wie 't in hiele dikke greate wolf en dy lei yn beppe har bêd. De echte beppe moest oer de heide en sy komt thús en dy hearde it en dêr wie in jager en dy sjit dy wolf en de bûk iepen en dêr komt Roodkapje wer út. En hwat de jager hat te dwaen? Dy dy wolf fol mei stiennen en dy naeit him wer dicht. En de wolf hie sa'n dorst en dy nei de rivier ta en dêr de stiennen nei foaren en dêr forsûpt de wolf net yn de rivier! Mar mem en heit hiene Roodkapje wer.
Frou Bijma: Dû hast it net goed forteld. Dy wolf waerd it gewaer. Dy gong har achternei.
Anders Bijma: O ja.
Frou Bijma: En doe hearde er hwat sy sei.
Anders: Ja.
Frou Bijma: Dat grootmoeder sei: Trek maar aan het touwtje, en doe gong hy letter ek binne en doe die hy itselde. Dû hast it net goed forteld.
Anders: Nou, toe dan moar.
[Seit, dat er dit forhael op skoalle heard hat.]
(Bron: hs. Poortinga, archief Fryske Akademy, in bruikleen bij Frysk Letterkundich Museum en Dokumintaesjesintrum, Ljouwert, opn. Anders Bijma 28-9-1971)

Beschrijving

Een meisje, Roodkapje geheten, moet eten naar haar zieke grootmoeder brengen in het bos. Als zij aan het touwtje trekt en de deur opent, ziet zij grootmoeder in bed liggen. Zij maakt opmerkingen over de grootte van haar ogen, neus en mond. Het is de grootmoeder niet, maar een wolf die het meisje in één hap opeet. Zodra grootmoeder thuiskomt ziet ze de wolf in haar bed liggen. Zij gaat de jager erbij halen die de buik van de wolf opent. Het meisje komt levend weer naar buiten. De buik wordt gevuld met stenen. Als de dorstige wolf uit de rivier wil drinken, valt hij erin door het gewicht van de stenen en verdrinkt. Het meisje keert terug bij haar ouders.

Bron

Transcriptie Y. Poortinga, 28-9-1971; hs. Poortinga, archief Fryske Akademy, in bruikleen bij Frysk Letterkundich Museum en Dokumintaesjesintrum, Ljouwert

F911.3 - Animal swallows man (not fatally).    F911.3 - Animal swallows man (not fatally).

F913 - Victims rescued from swallower‘s belly.    F913 - Victims rescued from swallower‘s belly.

Q426 - Wolf cut open and filled with stones as punishment.    Q426 - Wolf cut open and filled with stones as punishment.

Commentaar

Na afloop van de vertelling zegt echtgenote Attje Bijma-Tuinstra tegen haar man dat hij het verhaal niet goed verteld heeft. De wolf achtervolgt Roodkapje en weet in het huisje van de grootmoeder binnen te komen. Dan doet de verklede wolf hetzelfde als de grootmoeder ("Trek maar aan het touwtje" Ook tijdens het vertellen had vrouw Bijma deze zinsnede al gesouffleerd).
Volgens de transcriptie van Poortinga zou Anders Bijma het sprookje op school hebben gehoord. Uit de bandopname van Poortinga blijkt dit niet. Hierop is wel de opmerking van Poortinga zelf te horen, dat Roodkapje typisch een sprookje uit een boek is.
Onder de knop Beeld een afbeelding uit een oude Grimm-editie (kleur).
Onder de knop Geluid de vertelling van Bijma.