Een sage (mondeling), maandag 19 augustus 1974

Hoofdtekst

Ik hie in susterke, dat wie Fokje. Doe't dat in famke wie woarde hja ris op in kear siik, en doe seinen se dat se bitsjoend wie. Piters Willemke wenne fjouwer huzen fan ús ôf, en dat wie in biruchte tsjoenster.
Der waerd ornearre, dat dy soe ús Fokje wol ûnder har macht ha. Hwant Willemke koe fan alles. Hja fleach nachts oer de telefoantriedden hinne.
Se ha foar Fokje nei de duvelbander west en doe hat dy har guod jown.
Doe ha se Fokje har kessen iepen makke. 't Wie in fearren kessen en dêr kaem in krâns fan fearren út. Doe ha se dy krâns forbarnd.
De oare deis roan Willemke mei in doek om 'e holle hinne. Troch dat forbarnen fan dy krâns hie hja brânwounen krige. Willemke hie it dus wòl dien.

Onderwerp

SINSAG 0627 - Hexe durch Verbrennung eines magischen Mittels gequält    SINSAG 0627 - Hexe durch Verbrennung eines magischen Mittels gequält

Beschrijving

Als een meisje ziek wordt, wordt een beruchte heks ervan verdacht het kind betoverd te hebben. De duivelbanner geeft een medicijn mee. Als ze het kussen van het meisje openmaken, komt er een krans van veren tevoorschijn. De krans wordt verbrand. De volgende dag loopt de heks met een doek om haar hoofd omdat ze door het verbranden van de krans brandwonden heeft gekregen. De brandwonden zijn het bewijs dat deze vrouw de dader - de heks - is.

Hexe durch Verbrennung eines magischen Mittels gequält

Fokje    Fokje